Zlatar

Turistička destinacija u velikom usponu Opširnije »

OGLASI

Postavite svoj oglas, pogledajte šta drugi nude... Opširnije »

 

Javor

 

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Najviši vrh (Vasilin vrh) nalazi se na 1.520 metara nadmorske visine. Poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema. Planina Javor pogodna je i za podizanje opšteg stanja imuniteta. Ivanjički kraj kome pripada i planina Javor je zanimljiv i zbog prirodnih lepota. Raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je još jedna od karakteristika. Šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, kao i vrbom, topolom, javorom i brezom… Planinu Javor i njene staze zdravlja krase divlje borovnice, maline, kupine, jagode…

Ljubitelji prirode su u mogućnosti da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima, a jedan od njih je najstarija škola sa internatom u ivanjičkom kraju zajedno sa crkvom koju je izgradio vladika Janja 1833 godine. Do znamenitog zdanja se stiže stazom dugom oko 5km, koja je idealna za duže pešačke ture. Na 13 km od Kušića nalazi se etno selo Štitkovo sa kućama brvnarama s kraja 19. i početka 20. veka. Najstarija kuća iz 1882. godine nalazi se u samom centru sela. Etno selo je pod zaštitom države. a putu Javor-Sjenica nalazi se Sjeničko jezero i kanjon Uvca, gde je stanište beloglavog supa, jedno od retkih u Evropi. Moguće je organizovati izlet na Sjeničko jezero, čamcem ući između planina koje obiluju pećinskim nakitom. Takođe je moguće i posetiti kanjon reke Uvac i voziti se brodićem sve do ledene pećine.

7-8 km od Kušića, između Mučnja i Javora nalazi se planina Čemernica na kojoj se odigrala ključna bitka u srpsko-turskim ratovima, okončanim Berlinskim kongresom 1868. kada je Srbiji priznata nezavisnost. Odlučujuća bitka javorsko-kalipoljskog rata kojom je srpska vojska porazila tursku vojsku, i onemogućila njihov prodor prema Ivanjici i Čačku, donela je mnogim srpskim borcima slavu, među njima i majoru Mihajlu Iliću.

Kao interesantne lokacije treba pomenuti i Kameni most preko reke Moravice u Ivanjici koji je sagradjen 1906. godine i Kušića Han sa pocetka XIX veka. Za one koji interesuju tehnička dostignuća predlažemo razgledanje Hidrocentrale na Moravici iz 1911. god, čija Simensova turbina radi i dan danas. Zahvaljujući njoj Ivanjica je bila deveti grad u Srbiji koji je dobio osvetljenje.

U ivanjičkoj opstini se organizuje i nekoliko tradicionalnih kulturnih manifestacija sa ciljem očuvanja običaja i kulture ovog kraja, tako svaki posetilac može ne samo da mnogo nauči, već i da se zabavi, uz Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije” u Kušićima, koloniji mladih slikara, Sabor frulaša…

 

 

MEĐUREČJE  su selo koje  se nalazi na najnižim obroncima planine Golije, između reka Moravice i Nošnice, na nadmorskoj visini od 550 m. Udaljeno je od Ivanjice 9 km. Prirodni ambijent čine livade i listopadne šume koje se smenjuju, a dopunjuju ih bistri tokovi Moravice i Nošnice. Obe reke obiluju pastrmkom potočarom, a Međurečje je poznato po uzgoju kalifornijske pastrmke.

        KATIĆI su selo koje se nalaze nadomak planine Mučanj. Katići se nalaze na nadmorskoj visini od 1000 m i pružaju mogućnost odmora za sve zaljubljenike sela, a i one probirljivije goste. Selo karakterišu brižno uređena dvorišta kao i kuće koje su prekrivene čuvenom maćanskom pločom koja se vadi u obližnjem selu Maće. Meštani ovog sela su tradicionalno gostoprimljivi. Klima ovog područja se odlikuje odsustvom velikih kontrasti usled vetrova koji sprečavaju kako preterano zagrevanje tla leti tako i nagla rashladjenja zimi. Vazduh je besprekorno čist.  Pored prirodnih ataktivnosti, ovo područje ima i kulturno-istorijske spomenike, među kojima se ističe Bela Crkva u Brezovi koja se pominje u jednoj povelji cara Dušana (XIV vek). Područje Katića je 2000-te godine proglašeno vazdušnom banjom pa samim tim predstavlja razlog više da posetite ovo selo.

            Selo LISA je udaljeno od Ivanjice 9 km i nalazi se na regionalnom putu Čačak – Ivanjica, preko Guče na nadmorskoj visini od oko 600 m. Selo ima tridesetogodišnju tradiciju bavljenja turizmom.Zatalasani tereni bogati šumom i pašnjacima, komforan smeštaj, raznovrsna hrana i gostoljubivost meštana čine Lisu vrlo interesantnom za turiste. U blizini sela nalaze se Hadži-Prodanova pećina i jezero u Vučkovici. Ovo selo ima oko 35 kreveta I i II kategorije kod nekoliko domaćina.

       Selo KUŠIĆI se nalaze na obroncima planine Javor. Od Ivanjice je asvaltnim putem udaljeno 25 km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 m. Takodje je aktivno uključeno u seoski turizam, odnosno smeštaj gostiju u seoskim domaćinstvima. Posebno je pogodno za boravak gostiju obolelih od astme i bronhitisa zbog svoje idealne nadmorske visine, ruže vetrova, koncentracije jona i prisustva borove šume. Kušići su okruženi listopadnim šumama i planinskim livadama. U neposrednoj blizini ovog sela (10-tak km) se nalazi istorijski znamenita planina Javor (1520 m.n.v.)koja je bila dugo granica Srbije i Turske carevine sve do 1912 godine. Još se na ovoj planini mogu videti tragovi srpsko-turskog rata 1876 godine (zidine carinarnice, ostaci karaule i sl.). Na Javoru se nalazi spomenik majoru Iliću koji je tu poginuo braneći  Srbiju.

 Selo DEVIĆI su pionir seoskog turizma u Srbiji. Od Ivanjice je asfaltnim putem udaljeno 36 km. Nalazi se na nadmorskoj visini 740m . Devići su ime dobili po devama (kamilama), bilo ih je devet, koje su u ovo skrovito mesto donele blago koje je bilo zakopano ispod temelja gde se nalazi mala crkva. Blago je kasnije iskopano i odneto na drugu stranu.  Okolina mesta je bogata šumskim plodovima (jagode, borovnice, maline , kupine itd.). Tu se nalaze i napred pomenuta reka Studenica i Brusnička reka koje su bogate potočnom pastrmkom i lipenom. Na putu prema ovom selu se nalazi mrestilište potočne pastrmke – jedinstveno u našoj zemlji, tačnije na Braduljičkoj reci. Prirodne retkosti su jezero na Jelaku i slapovi na reci Izubri. U blizini se nalaze i kulturno-istorijski spomenici kao što je manastir Pridvorica kojidatira iz XII veka, "Rimska česma" u Čečini, ostaci rimskog utvrdjenja na lokalitetu Gradina, ostaci radionice za izradu oružja na lokalitetu Samokovo. Pravac prema selu Devići je i pravac prema manastiru Studenica.

Jako je važno napomenuti i to da se do svih ovih sela može stići automobilom i autobusom i za većinu sela postoje redovne linije.

U svim pomenutim selima domaćinstva su snabdevena kvalitetnom pijaćom vodom u kućama. Sva domaćinstava imaju telefonske priključke i električnu energiju, a mnoga i brz internet.