ZLATAR - Turistička destinacija


Planina Zlatar je ime dobila po plemenitom metalu i svojim prirodnim karakteristikama u potpunosti ga opravdava. Veliko bogatstvo Zlatara ogleda se u njegovim mirisnim livadama i čistim jezerima okruženim omorikama i brezama. Kombinacija mediteranske i planinske klime, ovoj planini donosi godišnje veliki broj sunčanih dana kao i planinski vazduh – obogaćen terpentinom i ozonom izuzetnog kvaliteta. 

Pored bogatog biljnog pokrivača i pogleda s visova koji oduzimaju dah, Zlatar je poznat i po brojnim rekama i jezerima koji ga okružuju. Krase ga veštačka jezera – Zlatarsko, UvačkoRadoinjsko koja, iako nastala intervencijom čoveka, po lepoti nimalo ne zaostaju za onim što priroda može da podari.
Nedaleko od Zlatara smešten je kanjon reke Uvac koji naseljava reliktna ptičja vrsta jedinstvena u ovom delu Evrope – beloglavi sup. Zbog interesantnog pejzaža, bistre vode bogate ribom, ali i prelepih meandara, kanjon Uvca podjednako privlači ribolovce, avanturiste i obožavaoce prirode i foto-turizma.
Na reci se nalaze i dve pećine bogate ukrasima – Ušačka i Ledena pećina – u koje se može ući čamcima. Tok reke Lim koji preseca sivi krečnjak planine, pruža idealne uslove za splavaranje i rekreaciju, dok se na njenoj pritoci Sopotnici nalaze kaskadni slapovi neobične lepote, koji s okolnom faunom stvaraju prizor vredan divljenja.

U zimskim mesecima, Zlatar posetioce privlači uređenim stazama za alpsko skijanje koje su opremljene modernim žičarama i prilagođene skijašima svih nivoa. Glavna ski-staza duga je preko jednog kilometra i celom dužinom opremljena je sistemom za veštačko osnežavanje. Dobro osvetljenje glavne staze ostavlja mogućnost za noćno skijanje što predstavlja posebnu atrakciju.
Tokom letnjih meseci, planinu možete istražiti peške – prateći jednu od nekoliko staza koje vas vode kroz šume jela i smrča do skrivenih kutaka planine. Ili možete iznajmiti bicikl i krenuti jednom od biciklističkih staza koje vode od Zlatara do jezera Uvac, Pešterske visoravni ili pak manastira Mileševa u Prijepolju. A za najhrabrije, tu je adrenalin park s gredama, lijanama, horizontalnim merdevinama i brojnim drugim preprekama koje posetioci prelaze kako bi stigli od jedne platforme do druge. Ako volite sport, okupite prijatelje i posetite nedavno izgrađenu balon-halu gde na osam multifunkcionalnih terena možete igrati mali fudbal, odbojku, košarku i rukomet.
Ljubitelji splavarenja i vodenih sportova mogu svoje veštine oprobati u Limskoj regati ili regati na Uvcu, kao i u plivanju i vožnji kajaka po Zlatarskom jezeru.

ZLATAR

 

  • Currently 0.00/5
Rating: 0.00/5 (0 votes cast)

Share It

Login required to comment
Be the first to comment